Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

BASINDA BİZ

"2023 Unesco Âşık Veysel Yılı" Konulu etkinlik 15 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Etkinlik Açıksöz gazetesinde ele alındı.

 

Abdulillah Altun  Abdulillah Altun

KÜ Kütüphane ve Dokümantasyan Daire Başkanlığı, Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen programın açılış konuşmasını Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Gürel yaptı.

Gürel, konuşmasında; “TC Cumhurbaşkanlığı, 2022 yılında ‘Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü ‘Vefa’ dalında Âşık Veysel’e vermişti. UNESCO, 41. Genel Konferans kararıyla 2023 yılı için Türkiye Cumhuriyeti’nin teklifi ve Türkiye’nin dostları Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Macaristan, Özbekistan ve Ukrayna’nın desteğiyle Âşık Veysel’in Vefatının 50. yıl dönümünü UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına almıştı. Âşıklık sanatının bütün Türkiye’de tanınıp sevilmesini sağlayan ve 2009 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilen ‘Âşıklık Geleneğimiz’in güçlü temsilcilerinden birisi olan Âşık Veysel, vefatının 50. Yıl Dönümü olan 2023 yılında UNESCO ile ilişkili olarak bütün dünyada, Türk devlet ve topluluklarında ve Türkiye’de Cumhurbaşkanlığının himayelerinde anılması kararlaştırılmıştır. Cumhurbaşkanlığımızın; Resmî Gazetenin 29 Aralık 2022 tarihli 32058. sayısında yayınlanan 2022/19 sayılı genelgesi de 2023 yılının Âşık Veysel Yılı olarak kutlanması idi” ifadelerine yer verdi.

AŞIK VEYSEL, SÖZLÜ KÜLTÜR MİRASIMIZIN ABİDE ŞAHSİYETLERİNDEN BİRİDİR”

Âşıklık geleneğimizin en önemli temsilcilerinden olan büyük halk ozanı Âşık Veysel’in yaşayan Türkçe ile ortaya koyduğu eserlerinde hüznün yanı sıra yaşama sevinci, tabiat ve insan sevgisi, dostluk, birlik ve beraberlik üzerine gelecek nesillere kıymetli, unutulmaz dizeler armağan ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gürel, şunları kaydetti; “Görme engelli biri olan Âşık Veysel kalp gözü açık kişiliğiyle sözlü kültür mirasımızın abide şahsiyetlerinden biridir. Bizler, Âşık Veysel’in Kastamonu Üniversitesindeki dostları olarak onu vefatının 50. sene-i devriyesinde unutmadık, unutturmayacağız da… Sazı ve sözüyle dünya penceresinden insanlığa, insan kalabilenlere seslenen Âşık Veysel’i rahmet ve hürmetle yâd etmek üzere bir araya geldik. Hoş geldiniz, hoşluklar getirdiniz Türkçe sevdalısı Âşık Veysel dostları…”

Programda; KÜ Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, “Bu Yurdun Evladı Âşık Veysel” konulu bir konferans verdi. Küçükbasmacı, Âşık Veysel’in hayat hikâyesini çocukluğundan başlayarak vefatına kadar önemli dönüm noktalarına vurgu yaparak anlattı. Âşık Veysel de dâhil âşıkların devlet tarafından sahiplenilmelerinin önemine değinen Küçükbasmacı, Âşık Veysel’in Kastamonu’ya da geldiğini, Göl Öğretmen Okulunda saz hocalığı yaptığını, bu arada Kastamonulu âşık İhsan Ozanoğlu ile atışmalarından da bahsetti. Âşık Veysel’in sadece Türkiye’de değil bütün dünyada hâlen popülerliğini koruduğunu ifade eden Gülten Küçükbasmacı, Âşık Veysel türkülerini seslendiren yerli ve yabancılardan örnek videolar da gösterdi.

Programda ayrıca KÜ öğrencilerinden oluşan saz ve söz ekibi Öğr. Gör. Dr. Osman Eroğlu yönetiminde Âşık Veysel’in eserlerini seslendirdi. Kastamonu Üniversitesinden mezun olan ve halihazırda okuyan öğrencilerden oluşan ekip Sait Demir, Osman Özdamarlar, Nazım Ünveren, Mehmet Ali Camur ve Eren Kazmacı’dan oluştu. Bu eşsiz icraya salonu dolduran Âşık Veysel dostlarının tamamının eşlik etmesi ise Âşık Veysel’in hakikaten bu vatanın, insanımızın ve Türkçe’nin ozanı olduğunun en güzel delili oldu. Program boyunca Âşık Veysel’in kendi sesinden türküler ile Âşık Veysel fotoğraflarının gösterimde oldu, KÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı da Âşık Veysel kitaplarından oluşan bir sergi açtı. (İslâm Yaşar)

Haber için TIKLAYINIZ