Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

BASINDA BİZ

Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat  Uygulama ve Araştırma Merkezi müdür Doç. Dr. Zeki GÜREL'in 10.01.2024 tarihinde gerçekleştirdiği "Mehmet  Âkif, İstiklal Marşı ve Gerçekler" konulu semineri Açıksöz gazetesinde  ele alındı.

Abdulillah Altun'un Haberi:

Doç. Dr. Gürel, Mehmed Akif’i anlattı

Kastamonu Üniversitesi’nde “Mehmed Âkif Ersoy-İstiklâl Marşı ve Gerçekler” konferansı düzenlendi.

Abdulillah Altun  Abdulillah Altun

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Cumhuriyetin 100’üncü Yılı etkinlikleri kapsamında “Mehmed Âkif Ersoy-İstiklâl Marşı ve Gerçekler” konulu konferans düzenledi. KÜ Merkez Kütüphanesinde düzenlenen Konferansın konuşmacısı ise Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Gürel idi.

Doç. Dr. Zeki Gürel, Mehmed Âkif’in yaşadığı dönemin (1873-1936), Müslüman Türk Milleti’nin kurduğu en uzun ömürlü cihan devleti Osmanlı’nın çöküş-yıkılışı ile onun küllerinden devlet-i ebed müddet felsefesi gereği Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş yıllarına rastladığını vurguladı. Mehmed Âkif’in bu süreçte ve özellikle Millî Mücadele döneminde yıkılmışlığın mahzunluğunda diriliş kararlılığıyla hareket ettiğini örnekleriyle anlatan Gürel, Mehmed Âkif ile ilgili merak edilen ve tartışmalı olan konular üzerinde belgelerle açıklamalarda bulundu.

KASTAMONU’DA KALDIĞI EVLERDEN BİRİ “MEHMED AKİF ERSOY ANI EVİ VE MÜZESİ” OLMALI

Bunlardan bazıları şöyle;

1.Mehmed Âkif’in doğum yeri İstanbul mu, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi mi? Belgelerle Bayramiç doğumlu olduğunu gösterdi.

2.Mehmed Âkif ve Atatürk arasındaki ilişkinin boyutları… Âkif ve Mustafa Kemal’in Millî Mücadelenin önemli şahsiyetlerinden ve kahramanlarından olduklarını ve yol arkadaşlıklarını belgelerle ortaya koydu.

3.Mehmed Âkif’in Kur’an-ı Kerim meali çalışması süreci ve sonucu konusunda ise ilginç bilgi ve belgeler sunuldu. Diyanetle imzalanan belge, Amerikan Dışişleri Bakanlığı arşivindeki gizli belge ile batılı bilim insanı Arnolt Toinbi’nin Eşarilik ve Maturidilik ile ilgili tespitleri üzerinden yorumlar yapan Zeki Gürel, Kur’an-ı Kerim’in tefsirinin Elmalı Hamdi Yazır’a, mealinin Türkçe yapılması işinin Mehmed Âkif’e ve Sahih-i Buhari hadislerinin Türkçe’ye çevrilmesi işinin Babanzade Naim’e verilmesinin ve bunların da bizzat Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından istenmesinin ne denli önemli olduğunu enine-boyuna tartışarak anlattı.

4.Mehmed Âkif’in Mısır’a gidişinin bir kaçış mı, bir sürgün mü yoksa bir görev mi olduğu konusuna ise bugüne kadar anlatılanların dışında bir yorum getirdi.

5.Mehmed Âkif’in cenaze merasimine kimsenin katılmadığı yalanını da devletin belgeleriyle ve fotoğraflarla cevaplandırdı.

6.Mehmed Âkif’in vefatından sonra ailesinin devlet tarafından nasıl sahiplenildiğini de belgelerle anlattı.

6.İstiklâl Marşının yazılış ve bestelenme sürecine dair farklı bilgiler verdi. İstiklâl Marşımızın niçin “Korkma!” diye başladığını ise Türk tarihinden ve Kur’an-ı Kerim’den hareketle belirtti.

7.Mehmed Âkif’in Kastamonu’daki faaliyetlerinin önemine değinirken onun Kastamonu’daki hatırasına sahip çıkmanın gerekli olduğuna ve bunun için de Âkif’in Kastamonu’da kaldığı evlerden birinin Mehmed Akif Ersoy Anı Evi ve Müzesi olarak düzenlenmemiş olmasının Kastamonu’nun kaybı ve ayıbı olduğunu ısrarla vurgulamakta ısrar edilmesi gerektiğine dikkatleri çekti.

“MÜSLÜMAN-TÜRK GENÇLİĞİNE ÂKİFÇE BAKMAK VE ÂKİF AŞISI YAPMAK GEREK”

Konferansa gelen az sayıdaki dinleyici, Mehmed Âkif ile ilgili kafalarında dolaştırıp durdukları pek çok soruya cevap buldu ve Âkif’e piyasa bilgilerinin dışında farklı bir açıdan da bakılabileceğine şahit oldular. Gürel, sonuç olarak “Müslüman-Türk gençliğine Âkifçe bakmak ve Âkif aşısı yapmak gerek” diyerek bunun niçin önemli olduğunu tespitleriyle ve okuduğu şiirlerle anlattı.

Doç. Dr. Zeki Gürel, Kastamonu Üniversitesinde yapılan bu etkinlik öncesinde de “Türk’ün Özü Âkif’in Sözü” başlığı altında TV366’da üç canlı yayın gerçekleştirmişti. Ayrıca Kastamonu Açıksöz Gazetemizde de 2024’ün ilk günlerinde peş peşe Mehmed Âkif Ersoy ile ilgili yazılarını yayınlamıştı. (İslâm Yaşar)

Haber için TIKLAYINIZ