Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

BASINDA BİZ

21 Mart 2024 tarihide Kastamonu Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı,  Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi,  Kastamonu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi,  Kastamonu Üniversitesi  Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile  "Nevruz" etkinlikleri yapıldı. Etkinlik Açıksöz gazetesinden yer aldı.

 

Abdulillah Altun Abdulillah Altun

Kastamonu Üniversitesinde ‘Nevruz’ coşkusu…

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi; KÜ Halk Kültürü Araştırma Merkezi, Türkçe Öğretim Merkezi ile Kütüphane ve Dokümantasyon Merkeziyle birlikte “Türklerin Millî Bayramı Nevruz-Ergenekon Bayramı” büyük bir coşku ile kutlandı.

Etkinlik kapsamında üniversitenin merkez kütüphanesinde Nevruz-Ergenekon Kitapları Sergisi düzenlendi. Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Gürel, “Türklerin Millî Bayramı Nevruz-Ergenekon” konulu bir konferans verdi.

Gürel konferansında; Yeni Gün adının Farsça Nevruz şeklinde söylenmesinden dolayı bu bayramı Farslara aitmiş gibi göstermenin çok yanlış olduğunu vurguladıktan sonra; Türk Dünyasında Nevruz-Ergenekon Millî Bayramının tarihçesinden bahsetti.

“Bu günün, Kuzey Yarımkürede gece ile gündüzün eşit olduğu gün olmasından dolayı Kuzey Yarım Kürede yaşayan pek çok milletin bu günü bayram olarak kutlamalarından daha tabii ne olabilir” diyen Doç. Dr. Zeki Gürel, bu günün Türklerin kullandıkları tarihî On İki Hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak kutlandığını ve yine Türklerin Ergenekon’dan çıkışının da bu günde gerçekleşmesinden dolayı bu bayrama Ergenekon Bayramı dendiğini anlattı.

21 MART, RESMİ TATİL OLMALI

Kastamonu’da da 1914 ve 1915 yıllarında kutlanan Ergenekon Bayramının o günün gazetelerinde haber olduğunu vurgulayan Gürel, Millî Mücadeleyi de ikinci Ergenekon olarak nitelendirdi. Bayramları; dinî bayramlar, devletlik bayramlar ve millî bayramlar olarak tasnif eden Zeki Gürel, bunların hepsinin de millî olduğuna özellikle vurgu yaptı. Nevruz-Ergenekon Bayramının Türkiye dâhil dünyanın her yerinde bütün Türk Milletinin millî bayramı olduğunu ve bu bayramın bütün Türk Dünyasında 21 Mart’ta kutlanan tek ortak bayram olduğunu belirten Doç. Dr. Gürel, Türk Devletlerinde bu bayram gününün resmî tatil olduğundan hareketle Türkiye’de de 21 Mart’ın Nevruz-Ergenekon Bayramı Günü olarak resmî tatil olmasının gerektiğini gerekçeleriyle anlattı. Türk Devletler Teşkilatının bu yolda atılmış çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Gürel, Türk Dünyasının birlik ve beraberliğinin sadece Türkler için değil dünyanın kurtuluşu, huzuru ve barışı için gerekli olduğunu söyledi.

Kastamonu Üniversitesinde ‘Nevruz’ coşkusu…

Doç. Dr. Zeki Gürel, “Nevruzunuz-Ergenekon Bayramınız kutlu olsun” diyerek başladığı sözlerini anlamlı bir dua ile tamamladı. Bu dua kadar anlamlı olan bir başka şey de etkinliğe katılan coşkulu kalabalığın bu duaya hep birlikte âmin demeleriydi.

Etkinlikte Nevruz geleneğinin olmazsa olamazı Nevruz Tepsisi de hazırlanmıştı. Türkiyeli ve Türk Dünyasından gençler ve misafir öğretim üyeleri millî kıyafetleriyle ve ellerinde bağımsızlıklarının sembolü bayraklarıyla kendi ülkelerinde yapılan Nevruz kutlamalarını anlattılar ve Nevruz Bayramında oynanan oyunlardan örnekler sundular.

Program boyunca coşku hiç eksik olmadı. Programın son etkinliği ise bütün katılımcıların sahneye gelerek Anayurt Marşını hep birlikte söylemeleri oldu. Özellikle bu son sahne görülmeye değerdi. Yeni Gün-Nevruz-Ergenekon Bayramındaki geleneklerin bütün Türk dünyasında aynı olduğuna şahit olan katılımcılar bir kere daha gördüler ki, Yeni Gün-Nevruz-Ergenekon Türk’ün millî bayramı…

Kastamonu Üniversitesinde ‘Nevruz’ coşkusu…

Afganistan’da yaşayan Özbek Türklerinden olan Sabir Karger’in yazıp bestelediği marşın sözleri şu şekilde;

Anayurt Marşı 

Özbek, Türkmen, Uygur, Tatar, Azer; bir boydur.

Karakalpak, Kırgız, Kazak; bunlar bir soydur.

Özbekistan, Türkmenistan diye kurmuşlar.

 Anayurdum Türkistan'ı bölüp koymuşlar.

İnanmayın, aldanmayın ey Türk yiğitler.

Dört bin yıllık geçmişleri var olan Türkler.

Özbek, Türkmen, Uygur, Tatar, Azer; bir boydur.

Karakalpak, Kırgız, Kazak; bunlar bir soydur.

Türkistan, Kafkasistan ey güzel yurdumuz.

Sana kurban olalım hey anayurdumuz.

Özbek, Türkmen, Uygur, Tatar, Azer; bir boydur.

Karakalpak, Kırgız, Kazak; bunlar bir soydur.

Üniversitenin en büyük salonunda düzenlenen Nevruz-Ergenekon Bayramı kutlamalarına İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Serhat Yılmaz ve çok sayıda akademisyenin yanı sıra Türk Dünyasından öğrenciler ve Türkiyeli öğrenciler katıldı. Türk’ün millî bayramı Nevruz-Ergenekon Bayramı kutlu olsun… Dünya huzur bulsun!.. (İslâm Yaşar)

HABER İÇİN TIKLAYINIZ